IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
20:22 | 19 август 2015
Обновен: 09:24 | 24 април 2024

Опасен химикал на територията на бившия завод “Полимери“

Областният управител Стоян Пасев иска финансиране на утилизацията от Министерски съвет

По материала работи: Борис Проданов
Опасен химикал на територията на бившия завод “Полимери“

До края на годината съхраняваните на територията на бившия завод "Полимери" в Девня близо 3000 тона от опасния химикал трихлоретан, трябва да бъдат транспортирани до завод в Европа, където да бъдат утилизирани. В противен случай последиците за Варна и областта ще са много тежки, заяви за БНР областният управител на Варна Стоян Пасев.


Въпросните съдове, в които се държи трихлоретана отгоре са открити и са под директното въздействие на околната среда т.е има вътре примеси и вода.


По думите му това е една отворена химическа бомба на територията на "Полимери".


По мнението на специалисти лошото е, че вътре, казаха, че е почти цялата менделеева таблица, което ще създаде трудности евентуално при утилизацията. Според мен би трябвало да се прехвърли направо в съдовете, с които ще се транспортира до завода. Това трябва спешно да стане тази година. Всяко отлагане е риск, както за Девня, така и за Варна.


Стоян Пасев е внесъл предложението за финансиране на утилизацията в Министерския съвет. Четири завода - в Италия, Полша, Германия и Франция са предоставили информация за възможностите си. Очаква се един от тях да бъде избран, чрез пряко договаряне. Най-вероятно транспортирането на химикала ще се осъществи с кораб.

 

КРОСС

Коментари

Новини Варна