IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
19:12 | 1 октомври 2015
Обновен: 23:19 | 24 март 2024

Масово ваксинират от догодина срещу антракс

Десислава Танева предвижда и промени в закона за ветеринарната дейност

По материала работи: Борис Проданов
Масово ваксинират от догодина срещу антракс

От догодина на ваксинация срещу антракс ще подлежат животните в селищата, където за последните 50 години е имало случаи на антракс. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред Би Ти Ви.

 

В момента на ваксинация подлежат 31 населени места, в които за 30 години назад във времето е възниквало опасното заболяване. От следващата година списъкът ще бъде увеличен, обясни Танева. Тя допълни, че установяването на антракс не е новост в страната и през всяка от последните 5 години е имало случаи на заразени животни. "Тази година бе най-тежката", обобщи министърът във връзка с двата смъртни случая.

 

Предвиждат се и промени в закона за ветеринарната дейност, които ще разширят кръга от хора, които ще подлежат на санкции. Например собствениците на животни, които не са ги ваксинирали срещу антракс или частните ветеринарни лекари, които са имали договор за следене на дадено стадо, а не са го ваксинирали.

 

"Приемайки закона за ветеринарно-медицинската дейност, санкции ще носят всички по веригата", увери Десислава Танева.

Коментари

Новини Варна