IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
10:54 | 19 октомври 2015
Обновен: 09:29 | 24 април 2024

Експерти на РИОСВ – Варна, контролират реките за незаконни сметища

Констатирани са общо 105 замърсявания, от които 93 са почистени

По материала работи: Борис Проданов
Експерти на РИОСВ – Варна, контролират реките за незаконни сметища

В изпълнение на заповедта на Министъра на околната среда и водите за системен контрол с цел намаляване на риска от разливи на реките, експертите на РИОСВ Варна извършиха 62 проверки в 19 общини. Бяха инспектирани поречията на реките в обхвата на РИОСВ – Варна. Проверките са в периода от март до септември. Констатирани са общо 105 замърсявания, от които 93 са почистени след дадени предписания. Издадени са 3 наказателни постановления на обща стойност 6000 лв., в това число на общината в Белослав - 3000 лв., за невзети мерки при премахването на съществуващо незаконно сметище.

 

За замърсяване на водни обекти са проверени 2 кравеферми - в с. Куманово, общ. Аксаково и в с. Смолница, общ. Добричка.  В първия обект експертите са глобили фирма с 2000 лв. За втората кравеферма е констатирано, че в следствие на авария е замърсявала дерето към язовир Смолница. За това нарушение е наложена глоба в размер на 1000 лв.

 

По прокурорско разпореждане съвместно с полицията и представители на общините бяха направени проверки за нерегламентираните сметища в област Добрич. Замърсявания са констатирани в общините Добрич, Каварна и Балчик. Дадени са предписания, които са в процес на изпълнение. В общините Шабла и Ген. Тошево няма замърсяване.

 

При осъществяване на плановия контрол в област Варна са извършени проверки на речните легла в близост до депата за неопасни отпадъци в общините: Суворово, Вълчи дол и Долни чифлик, където не е констатирано замърсяване извън депата.

 

С цел трайното и устойчиво изпълнение на задълженията на общинските власти по спазване на екологичното законодателство и намаляването на риска от разливи на реките, РИОСВ – Варна, ще упражнява и през следващите месеци системен и последващ контрол.

Коментари

Новини Варна