Варна 16°
fallback
Област Варна
14:50 | 18 юли 2016
Обновен: 11:10 | 30 април 2024

Държавата ще финансира “Слънчевата къща”

Още 15 млн. лв. ще бъдат разделени между общините за социални иновативни услуги

По материала работи: Борис Проданов

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети с кмета на Варна Иван Портних Дневния център за хора с увреждания “Слънчевата къща”, който предоставя групови занимания и индивидуални консултации със специалисти за възрастни с множествени увреждания.

 

“От началото на юли държавата поема финансирането на “Слънчевата къща“. Има заповед на директора на Агенцията за социално подпомагане за превръщането на услугата в държавно делегирана дейност, което е поредно доказателство за доброто сътрудничество между местната и държавната власт. Благодаря на министър Русинова и на правителството за подкрепата, която община Варна получава, чрез която ние не само ще запазим, но и ще развием нашата социална програма, за да бъдем полезни на хората в нужда”, каза кметът Иван Портних.

 

Русинова обясни пред журналисти, че в края на юли ще стартира схемата “Активно включване”, която е финансирана от ОП “Развитие на човешките ресурси 2014-2020”.

 

“Тя е първа по рода си и ще съчетава едновременно иновативни социални услуги за хората с увреждания и възможност за подкрепена заетост”, каза Русинова.

 

Бюджетът на схемата е 15 млн. лв. По нея ще могат да кандидатстват неправителствени организации и общините.

 

“Целта ни е от една страна да укрепим капацитета на доставчиците на социални услуги чрез финансиране на обучения и подпомагане на дейността им, а от друга да се даде възможност на хората с увреждания да бъдат включени в заетост в реална работна среда“, обясни министър Русинова.

 

“Примерът със “Слънчевата къща” е много показателен от гледна точка на това, че социалната услуга не е въпрос само на финансова подкрепа, но и отношение към всеки индивидуален случай и осигуряване на възможност за включване на родителите в работата на центъра и най-вече с осигуряване на индивидуален подход към всяко дете“, коментира министър Зорница Русинова.

 

Тя допълни, че министерството полага усилия за осигуряване на най-добри решения, включително и чрез програмите по схемата “Независим живот”, които дават възможност на местните власти заедно с неправителствения сектор да организират по места грижа за хора с увреждания, комбинирайки дейността на социалния патронаж с услуги в домашна среда.

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback