IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
14:05 | 3 август 2016
Обновен: 19:59 | 15 май 2024

По инициатива на президентството устройват на работа младежи от специализирани институции във Варненско

6 от тях са вече на трудови договори

По материала работи: Ставри Таргов
По инициатива на президентството устройват на работа младежи от специализирани институции във Варненско

Екипи на бюрата по труда в градовете Варна, Велики Преслав, Провадия и Добрич помагат за устройване на работа на 14 младежи и девойки от випуск 2015/2016, завършващи средно образование или професионално обучение и напускащи специализираните институции от регион Варна. Това е в изпълнение на споразумението за сътрудничество в рамките на инициативата на президента на Република България „Подкрепи една мечта”, съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна.

Въпросните 14 младежи са от специализирани институции за деца, центрове за настаняване от семеен тип или защитени жилища. През учебната година екипите са провеждали периодични срещи с тях и са набелязали конкретни стъпки за успешно завършване на образованието им, професионално ориентиране и активно поведение на пазара на труда.

Младежите са консултирани от психолози и кейс-мениджъри от бюрата по труда. Мотивирани са и са подпомагани за продължаване на обучението им или реализирането им на пазара на труда. В края на учебната година са проведени дни за подкрепа на заетостта, на които младежите са представени на местни работодатели и са получили конкретни предложения за работа.
В резултат 6 младежи са започнали работа, а 1  предстои да сключи трудов договор след полагане на държавни зрелостни изпити.

Да продължи образованието си е избрала 1 девойка от Преходно жилище, за което е получила активна подкрепа и от екипа по Инициативата. Оказано й е съдействие при подготовката за матурите и кандидат-студентските изпити. Девойката ще кандидатства в Медицински университет - Варна, специалност „Зъботехника”, „Рехабилитатор” и „Медицински козметик”.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна