IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
17:00 | 19 декември 2016
Обновен: 09:04 | 25 април 2024

Пет консорциума се предлагат за обезвреждането на трихлоретана в Девня

Стоян Пасев: Утилизацията на опасното вещество струва 16 млн. лв.

По материала работи: Борис Проданов
 Пет консорциума се предлагат за обезвреждането на трихлоретана в Девня

Пет консорциума са подали оферти до областния управител на Варненска област Стоян Пасев в търга за извозване и обезвреждане на опасното вещество трихлоретан. Продуктът се намира на територията на девненски завод и е изключително опасен. Близо 16 млн. лв. са необходими за справяне с проблема.

 

Проблемът е от 2011 г. При приватизацията на завода трихлоретанът е останал собственост на държавата.


„Така или иначе е вменено на областния управител със заповед на министъра на околната среда и водите да се справи с обезвреждането на това вещество. Заповедта е стара, доколкото знам аз съм третият областен управител, който се опитва да изнесе това опасно вещество от територията на Девня“, каза областният управител Стоян Пасев.


Трихлоретанът е отпадъчен продукт от производството в  завода. Преди време това вещество се е използвало и е имало инсталация за разпад на продукта. Тя обаче е продадена.


„През 2013 г. е обявено бедствено положение, тъй като веществото е много активно и буквално разяжда съдините, в които се намира. Тогава са осигурили финансиране от около 250 000 лв. и то е преместено в други съдини. Не са го утилизирали, а са го преместили, защото самото утилизиране струва милиони“, добави той.


Сега сме поставени пред подобна ситуация, заяви още Стоян Пасев. В положението, в което се намира в момента, трихлоретанът не е опасен, но при искра или пламък може да нанесе невъзвратими щети. Затова и трябва веднага веществото да се изнесе от България, а една от причините това да не е станало досега, е липсата на финансиране.


Александър Йорданов

 

Още по темата: Опасен химикал на територията на бившия завод “Полимери“

Коментари

Новини Варна