IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
15:16 | 26 януари 2017
Обновен: 16:39 | 18 април 2024

Търсят се варианти за по-чист девненски въздух

Поредно запрашаване на въздуха показват данните от автоматичната измервателна станция "Девня – Изворите"

По материала работи: Борис Проданов
Търсят се варианти за по-чист девненски въздух

Поредно запрашаване на въздуха в Девня показват данните от автоматичната измервателна станция "Девня – Изворите". То е четвъртото за тази година. Повече информация даде за Медийна група „Черно море“ кметът на Девня Свилен Шитов.

 

„По обективни причини нашата община е една от много в България с наднормено съдържание на активни прахови частици. Девня е в низина, което е фактор за вредни аерозоли. От друга страна, немалко домакинства се отопляват на твърдо гориво – дърва и въглища, което е допълнителен фактор. Не бива да игнорираме и въздействието на промишления комплекс, както и автомобилния трафик“, коментира Свилен Шитов.


Резултатът от запрашаването на въздуха е повишен риск от възникване на дихателни проблеми, инфаркти и рак.


„Общината кандидатства за техническа помощ за безплатно монтиране на филтри в частните домакинства или подмяна на инсталации за минаване на алтернативно гориво – пелети, термопомпи“, добави той.


Срокът за кандидатстване е до края на януари. Проектът е пилотен. Могат да се включат само 28-те общини, в които е отчетено наднормено завишаване на фините прахови частици. Предвидените средства са 111 млн. лв.  Те са от Министерството на околната среда и водите.

 

Геновева Донкова

 

Коментари

Новини Варна