IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
16:56 | 2 февруари 2017
Обновен: 09:44 | 24 април 2024

12 млн. лв. струва обезвреждането на отровата в „Полимери“

Токсичният химикал трихлоретан се държи в 2 резервоара, които вече не са безопасни, каза още областният управител Стоян Пасев

По материала работи: Борис Проданов
12 млн. лв. струва обезвреждането на отровата в „Полимери“

Колкото по-рано започне процедурата по извозване на опасния химикал трихлоретан във фалиралия девненски завод „Полимери“, толкова по-добре за хората. Това заяви за Медийна група „Черно море“ областният управител Стоян Пасев. Той допълни, че има опасност за населението в района. Обезвреждането на цистерните ще струва 12 млн. лв.

 

Миналата година областната администрация на Варна обяви обществена поръчка и единственият допуснат участник предложи обезвреждането да струва 4546 лв. за тон за общо 2640 тона опасен отпадък.

 

„Имаше 5 фирми участници, според протокола, който ми беше предоставен преди 2 дни. Има фирма, спечелила търга. В момента правим обявление до всички участници в тържищната документация и след като изтече 14-дневния срок за обжалване можем тогава да подписваме едва тогава договора, ако не влизаме в процедура по обжалване т.е. нормалната процедура през КЗК и Административния съд“, каза областният управител Стоян Пасев.

 

Предприятието държи от години токсичния химикал трихлоретан в два резервоара, които не са безопасни. 

 

Заради лошото състояние на цистерната химикалът трябва да бъде транспортиран възможно най-скоро.

 

„Направена е независима експертиза, която гласи  че съдинките в които се помещава този опасен товар – трихлоретан изтъняват и то изтъняват динамично по памет говоря в момента от 19 мм ламарина в момента тя е на 8мм и то едва за 2 г. Т.е. веществото е много агресивно и препоръката на вещите лица беше да се преместят във други съдинки по здрави и има в действителност такива съдини“, допълни Стоян Пасев.

 

Според областния управител по-важно е извозването да започне възможно най-скоро, тъй като има опасност за населението. Фирмата изпълнител твърди, че процедурата ще продължи около 10 месеца.  

 

Емил Дамянов

 

Коментари

Новини Варна