IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
17:36 | 27 януари 2016
Обновен: 06:30 | 5 май 2024

Черпим опит от румънци за укрепване на крайбрежието

Експерти предлагат възможности за адаптиране към климатичните промени

По материала работи: Слав Велев
Черпим опит от румънци за укрепване на крайбрежието

Да почерпим от опита на румънския град Констанца за укрепване на крайбрежието, предлагат експерти след анализи на добри европейски практики за адаптиране към климатичните промени. „Колегите от Констанца са успели да защитят проект за 145 млн. евро и са направили укрепване в няколко зони, изградени са нови бариерни вълноломи, както и защитни бариери на плажа, изкуствено е разширена плажната ивица. Разработили сме план  за трансфер на тази добра практика в нашия регион. Много е важно да бъде генериран подходящ проект от общината и областна управа, с който да се кандидатства по оперативна програма „Околна среда“, за да можем да осъществим укрепване и на варненското крайбрежие по примера на Констанца, каза доц. Димитър Радев от Регионална агенция за предприемачество и иновации Варна. „Трябва да се възползваме максимално от възможностите на настоящия програмен период, защото след 2020 г. вече ще е късно и ще пропуснем възможността да насочваме европейски средства към ниши, в които са ни най-необходими“, обяви областният управител на Варна Стоян Пасев по време на откриването на конференцията за адаптиране към климатичните промени. 


На форума присъства и Вероника Дачева – младши експерт в Дирекция „Политика по изменение на климата“ в Министерство на околната среда и водите. Според нея адаптацията към климатичните промени става все по-важна тема, предвид това, че измененията вече са факт. Тя увери, че България изпълнява целия кръг от ангажименти, произтичащи от европейското и международното законодателство в сферата. „МОСВ предприема действия по две основни направления на глобалната климатична стратегия – от една страна - смекчаване на изменението на климата, което може да стане с намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата и от друга страна - адаптация към него. Работата по Националната стратегия за адаптация е следващата стъпка в прилагане на политиката в сферата. Стратегията ще обхваща период до 2030 г.и ще включва мерки в секторите селско и горско стопанство, енергетика, транспорт, туризъм, строителство и инфраструктура, здравеопазване“ – каза Вероника Дачева.


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна