Африканска чума по свинете на 120 км от Силистра
Започва дезинфекция на всички МПС-та, влизащи у нас
Публикувана: 16 Jul 2018 | 15:49

В Румъния, само в окръг Тулча, са открити повече от 300 огнища на африканска чума по свинете, а заразата с всеки ден се придвижва към българската граница.

 

Въпрос на време е заразата да бъде открита и в други румънски градове в близост до Дунав. Тези дни стана ясно, че зараза е установена и в град Констанца, само на 120 км. от Силистра.

 

Властите в българския крайдунавски град вземат мерки. Сред тях са проверка на личния багаж на преминаващите пътници по ГКПП – Силистра за хранителни продукти, забранени на територията на Република България. Започва дезинфекция и на всички моторни превозни средства, влизащи на територията на Република България, като се затварят обходните отсечки.

 

На двата гранични пункта, плюс всички пристанищни докове на територията на областта, са разлепени материали, които информират преминаващите, че е забранено внасянето на хранителни продукти за лична консумация от животински произход.

 

Въпреки че по селата стопаните, отглеждащи по една или две прасета, също са предупредени за заболяването, най-сериозните мерки се вземат на границата, защото от там се очаква най-вероятното преминаване на заразата.

 

С помощта на местните власти и ВиК-специалисти за пръв път от 11 години заработи ямата с дезинфекциращ разтвор за преминаващите от румънска на българска територия автомобили.

 

Лекари успокояват, че няма опасност за хората, ако консумират заразено с африканска чума свинско месо. Според специалисти, в България никога не е констатирано заболяване на африканска чума по свинете.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )