IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:49 | 16 януари 2020
Обновен: 19:40 | 23 март 2024

Чужди фирми у нас намират трудно кадри и при 1 500 лв. заплата

Австрийски компании ангажират ученици от професионални гимназии

По материала работи: Ставри Таргов
Чужди фирми у нас намират трудно кадри и при 1 500 лв. заплата

Чуждестранни фирми трудно намират персонал у нас и при заплата 1500 лв. Над 300 са австрийските фирми в България.

 

Те плащат на своите служители заплати над средното ниво за страната, около 1500 лв., и отново имат проблем с намирането на кадри, дори и неквалифицирани. Това стана ясно на среща, на която австрийски фирми представиха проучване за бизнес климата у нас.

 

Eдни от трудните за намиране кадри са електротехници и работници за склад във фабрика. За да задоволят нуждите на бизнеса в дългосрочен план, австрийските компании са ангажирали 818 ученици от над 20 професионални гимназии, които да се обучават в 11 фирми и заводи в 7 професии.

 

Надеждата на мениджърите е да привлекат младите ученици да останат да работят при тях след завършване на гимназия, съобщава Dnes.bg.

 

С инвестиции от 4 млрд. евро Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Според проучване сред австрийските фирми в страната, 87,5% от тях биха инвестирали отново в България, ако трябваше да направят този избор днес.

 

Коментари

Новини Варна