IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
13:43 | 22 март 2020
Обновен: 19:39 | 23 март 2024

Енергийната сигурност на страната е гарантирана

Секторът трябва да е финансово стабилен, смята Теменужка Петкова

По материала работи: Ставри Таргов
Енергийната сигурност на страната е гарантирана

"Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение". Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Енергийната сигурност на страната е гарантирана, въпреки извънредната ситуация заради коронавируса, увери Теменужка Петкова. По думите ѝ важно е енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

 

Парламентът прие това, което предлагаме - да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановете ремонти на елктромрежата са прекратени, обясни Петкова.

 

Като особено важна мярка министърът на енергетиката посочи двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток: "В закона ясно е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок - колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора.

 

По думите ѝ въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора, а удължаването на срока за плащане на сметките в момента е адекватна помощ за гражданите.

 

Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром", заяви още министър Петкова.

 

"И "Балкански поток", и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите. За проекта за АЕЦ "Белене" ще се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор", увери министърът на енергетиката.

 

Тя предположи, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта "Белене" и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват своя интерес към проекта.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна