Емил Караниколов: Поискахме ваучерова система от ЕК за подпомагане на хора и фирми
Публикувана: 28 Mar 2020 | 10:00

Тежка криза и трудна ситуация, но ние трябва да излезем по-сигурни от нея. В зависимост от периода, в който продължи кризата, състоянието на икономиката ще бъде по-лошо и възстановяването ще е по-дълго, прогнозира пред Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

Сложно е да се направят прогнози, защото такава форма на криза в новата история на човечеството не се познава. Обикновено кризите се предвиждат с години, но тук всичко се разви за два месеца, съобщи Караниколов. Очаквахме рецесия и преди кризата, но сега вече нищо не може да се предвиди, дори не можем да предвидим колко ще трае епидемията.

 

Основна цел е да запазим човешките животи. Говорим за икономическа криза, но вече говорим и за социална криза. От вчера имам разговори с българския бизнес, който казва, че страдат от спрени поръчки от чужбина. Този, който е най-подготвен след кризата и запази работниците си по време на кризата, ще е най-подготвен да възстанови първи работата си много бързо и няма да страда толкова много.

 

Първо кризата удари туризма, после влезе в предприятията, оттам се разпространи по цялата икономика, допълни Караниколов.

 

Ще има и безвъзмездни средства за помощ на физически и юридически лица, като тези пари идват от оперативните програми на ЕС, допълни Караниколов.

 

Едно от нещата, които сме поискали от ЕК, е да се въведе ваучерова система за физически лица, както и за микро и малки предприятия, като критерият е спад на приходите до 50%, или над 75%, като в зависимост от спада в дохода. Държавата ще компенсира средствата, като те ще са за времето на кризата, уточни министърът.

 

Същата система се обмисля и за производителите, които ще бъдат много засегнати от кризата.

 

Относно опашките пред Бюрата пред труда, Караниколов съобщи, че те ще продължат. „Моделът на такъв бизнес е така – управителят взима голяма заплата и плаща на малко работници, при първата криза той ги освобождава“, съобщи министърът и допълни, че после работодателят много трудно ще намери качествени работници, защото след такава постъпка те не биха се върнали при него.

 

До края на годината отделните икономики и тези в целия свят ще наваксат загубите си от кризата, прогнозира Караниколов.

 

БГНЕС

 

Още  по темата: Красимир Вълчев: Има опасност учебната година да бъде удължена

Коментари ( 0 )