АИКБ: Законът за извънредното положение се нуждае от ремонт
Под един знаменател се слагат всички предприятия, независимо от това колко са засегнати, твърди д-р Милена Ангелова
Публикувана: 31 Mar 2020 | 11:25

Постановлението на Министерския съвет за компенсация на засегнатите от коронавируса фирми е максималното, което може да бъде направено при съществуващия закон. А самият закон се нуждае от ремонт. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

"Широко прокламираното съотношение 60/40, когато става въпрос за дохода на работниците, което интересува нас работодателите, всъщност е 23/77. При този ресурс работникът получава много ниска подкрепа", каза тя.

 

По думите ѝ другият порок на това постановление е, че слагат под един знаменател всички предприятия, независимо от това колко са засегнати.

Тя коментира, че работниците също са поставени под общ знаменател, независимо от това дали са вкъщи и почиват, или работят на непълно работно време, или работят при пълно работно време, спазвайки всички мерки за сигурност.

 

"Не се отчита и степента, в която са засегнати предприятията. Тези, които затварят на 100%, получават същата подкрепа като тези, които са засегнати на 20% или по-малко", каза още тя.

 

Ангелова обясни, че АИКБ предлага когато едно предприятие е затворило, то да няма ангажимент, за да получи помощта.

 

"При сега действащото постановление предприятието трябва да инвестира 77% от ресурса, за да стигне помощта до работника", допълни тя.

 

"Данните на БНБ показват, че 550 хил. влога на бизнеси са до 50 хил лева., а 345 хил. бизнеса са на санитарния минимум от 1000 лева. Настояваме за по-диверсифициран подход, за да може с един и същ ресурс да се постигне максимално ефективна подкрепа", уточни гостът.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )