IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:20 | 31 май 2020
Обновен: 13:54 | 26 април 2024

Държавните бензиностанции няма да се изграждат с пари от бюджета

Без мярката "60/40" безработицата щеше да е 18%, коментира министърът на икономиката

По материала работи: Ставри Таргов
Държавните бензиностанции няма да се изграждат с пари от бюджета

Държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет. „Държавна петролна компания“ ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит“. Това каза по БНР в предаването "Неделя 150" министърът на икономиката Емил Караниколов по повод предложението за държавна петролна компания.

 

"Създаваме държавно предприятие по смисъла на търговския закон, това не е търговско дружество. То ще има бюджет от държавата по отношение на задачите, които досега държавният резерв имаше по управление на тези обекти, където се съхранява гориво“, посочи министърът.

 

Той обясни, че обектите досега не са били допустими на свободния пазар за участници, тъй като не са се водели данъчни складове. „С освобождаването на тези обекти и възможността да влязат повече участници, считаме, че ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво“, каза Караниколов.

„Държавата и към момента има бюджет, който само ще бъде прехвърлен", обясни министърът и добави, че държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет.

 

Емил Караниколов уточни, че изграждането на бензиностанциите ще бъде напред във времето. Ще започнем поетапно след анализ къде трябва да има бензиностанции и инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.
Караниколов беше категоричен, че със 100 бензиностанции държавата не може да бъде монополист на пазара на горива.


"Голяма част от секторите в икономиката не спряха, работната сила е в кондиция. Мярката "60/40" запазва около 240 000 работни места", отчете министър Караниколов и акцентира, че прогнозната безработица е била около 8%, което според него означава, че без мярката за запазване на заетостта сега безработицата в страната би била около 18%.

 

Още икономически новини четете на Investor.bg
 

Коментари

Новини Варна