Купуваш кола на старо и отиваш в КАТ, а там: Регистрацията с платен данък!
Това е окончателното решение
Публикувана: 31 Jul 2020 | 9:27

При сделки с коли, които вече са имали поне една регистрация у нас, собствениците ще трябва да представят в службите по регистрация на МВР издаден или заверен от общината документ за платен данък, когато са ги придобили.

 

Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, записани в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени в Закона за местните данъци и такси.

 

 

Тази ниша в закона за икономисване на местен данък е ощетила за 10 г. общинските хазни с поне 60 млн. лв.

 

Икономисването на данъка най-често се правел при сделки със скъпи коли или камиони. Собствениците се възползвали от запис в Закона за местните данъци и такси и стара наредба на МВР от 2000 г. Текстовете предвиждат, че не се дължи общински имуществен данък при придобиване на кола, ако тя няма регистрация в КАТ.

 

Поради това собствениците пускали искане за сваляне на номерата, след което прехвърляли собствеността, най-често на свързани или подставени лица, без да платят местен данък.

 

Сделката ставала, докато не е изтекъл срокът за техническия преглед и на застрахователните полици по “Гражданска отговорност”, за да не се плащат повторно.

 

По неофициална информация от подобни сделки местните бюджети са били ощетени с над 60 млн. лв. за 10 години, съобщава "24 часа".

Коментари ( 0 )