IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
21:19 | 16 септември 2019
Обновен: 17:42 | 17 април 2024

Слагани ли са стентове на здрави хора? Проверяват МБАЛ-Пазарджик

В болницата влизат антимафиоти и финансови инспектори

По материала работи: Деян Михайлов
Слагани ли са стентове на здрави хора? Проверяват МБАЛ-Пазарджик

Специализираната прокуратура проверява МБАЛ-Пазарджик след медийни публикации за поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от тях.

По случая е назначна комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи.

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания, съобщиха от спецпрокуратурата.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще установява дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане.


Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна