IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
14:04 | 30 май 2020
Обновен: 08:43 | 26 март 2024

10 души са обвинени за аферата с вносния боклук

При разследването у Пламен Бобоков е открита снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков

По материала работи: Ставри Таргов
10 души са обвинени за аферата с вносния боклук

Десет души са обвиняеми по случая с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест.

 

Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима - за данъчни престъпления.

 

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните ще се иска постоянен арест, а за втория брат Бобоков - мярка за неотклонение "парична гаранция" от един милион лева.

 

Това, което стана ясно извън темата за боклука, е, че у Атанас Бобоков разследващите са намерили цветна снимка с имена на публично известни личности, някои от които убити, и срещу тях записани суми пари, които започват от 100 милиона лева нагоре.

 

У Пламен Бобоков пък е била намерена снимка на работещи в Министерството на правосъдието и в Министерство на регионалното развитие, както и снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков.

 

Иначе обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

 

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален.

 

Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, са установили още разследващите.

 

На пресконференцията беше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който обясни, че по случая се работи отдавна без всякаква публичност и че до голяма степен до това разкритие се е стигнало след разпоредената в началото на тази година проверка на главния прокурор на всички места, на които се депонира боклук.

 

Bnr.bg

Коментари

Новини Варна