IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
15:56 | 28 юни 2020
Обновен: 19:24 | 24 март 2024

Оправдаха всички подсъдими по делото EVN

Това са Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев и Трайчо Трайков

По материала работи: Ставри Таргов
Оправдаха всички подсъдими по делото EVN

И шестимата обвиняеми по делото "EVN" за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани.
 

 

Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс" и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков.

 

По-рано днес подсъдимите поискаха оправдателни присъди

 

Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "БулБрокърс" се задоволиха с това това. Рачев добави, че се надява се да прекрати "това безобразие".

 

Малко по-дълго беше изявлението на Иво Прокопиев, който влезе в диалог с прокуратурата, заявявайки, че това дело не е просто за приватизацията на държавния дял от EVN, а става дума за цялото отношение на прокуратурата към приватизацията, която тя, със свои различни действия, показала, че не подкрепя.

 

Прокопиев каза, че вижда в това дело и натиск върху медиите, които той издава и че, според него, не може да се криминализира политическо решение, каквото е било решението на Министерския съвет за продажбата на този дял от EVN.

 

Симеон Дянков се включи по Skype от САЩ, за да поиска да бъде оправдан, тъй като не е извършил престъпление.

 

В последната си дума, с която поиска да бъде оправдан, Трайчо Трайков нарече по обвинението си "несъстоятелно" и "обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на едно правителствено решение. Той попита и защо, след като дружествените дялове в ЧЕЗ и "ЕнергоПро" са били приватизирани по същия начин, за тях прокуратурата няма никакви обструкции.

 

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата - наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

 

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

 

„Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

 

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата. Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере.

 

Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов:

 

„Единственото, което очаквам оттук-нататък, е справедлива съдебна присъда“, каза Прокопиев.

 

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото „EVN“ бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

 

БНР

Коментари

Новини Варна