Измамно хапче за алкохолици в нета – 69 лева за 10 таблетки "Alkozeron"
Рекламата е заблуждаваща и се наказва със солена глоба
Публикувана: 3 Aug 2020 | 9:37

Търговци залъгват алкохолици, че ще спрат да пият, ако взимат хапчета. Обещанията им са, че хапчетата “Alkozeron” щели да спрат напълно жаждата за алкохол, независимо от стадия на алкохолизъм.

 

Продуктът извеждал от тежък запой за 24 часа и възстановявал работата на черния дроб и увредените вътрешни органи. И то изцяло чрез натурални съставки, като алое вера.

 

А според търговеца вместо да давате пари на лекарите-нарколози за терапии без ефект, трябвало да си купите лекарството за 69 лв., намалено от 138 лв.

 

При проверка на продукта в интернет откриваме абсолютно същия сайт - близнак на този, в който рекламират Alkozeron, но с капки против алкохолизъм “Alkotox”.

 

Единствената разлика е, че при този продукт са описали “натуралния състав” на течността - мащерка, царевица, шипка, корен Кудзу, жълт кантарион, малц, мента, прополис, млечен трън.

 

Според билкарите единствено коренът от Кудзу и екстракта от жълт кантарион имали минимален ефект към потискането на зависимостта от алкохола, но, разбира се, временно.

 

Твърдението, че и двете хранителни добавки били единствените безопасни на пазара, не е доказано чрез никакъв сертификат или проучване. Традиционно заблуждаващата реклама създава фалшив персонаж на лекар, който препоръчва само това лекарство.

 

Тук този метод не е използван за заблуда на потребителя, но открихме друга “слабост” на търговеца - използва едни и същи снимки на хора, които е взел от търсачката Google, и им сменя имената, историята и дори адресът в различните езикови версии.

 

По този начин Анна, на 52 г. от София, чиито съпруг е алкохолик от 13 години, се оказа Вера на 53 години от Русия, а историята й е същата. A едва 25-годишният алкохолик Евгени от Варна, се оказа Николай от Казахстан.

 

В крайна сметка и тримата доволни клиенти на продукта са измислени персонажи. А това според Закона за защита на потребителите се смята за заблуждаваща реклама и се наказва със солена глоба.

 

Единственият проблем е, че търговецът е регистриран в зоната на Панама, което прави нашите власти практически безсилни, съобщава "Труд".


 

Коментари ( 0 )