В Страсбург тръгна делото на Баневи срещу България
То е с гриф "приоритетно"
Публикувана: 10 Aug 2020 | 15:07

Европейският съд по правата на човека в Страсбург допусна до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи срещу нарушени права във връзка с делото срещу тях за длъжностни и данъчни престъпления.

 

Делото в Страсбург е стартирало на 21 юли, обясни Евгения Банева. То е с гриф "приоритетно", заради, по думите ѝ, "грубите нарушения" във всички фази на казуса у нас.

 

"България има срок до края на септември да отговори на 9 въпроса, свързани с близо 22-месечното задържане на Николай Банев, мудното развитие на досъдебното и съдебното производство и огласяване на данни от личния живот на семейството - чрез обилните снимки и видео материали, които МВР разпространи от дома им, включително и на децата им", обясни Банева.

 

Нарушения на процедурите при издаване на европейската заповед за арест и безобразията при нашето задържане, изказвания на бившия главен и настоящият главен и наблюдаващите прокурори в нарушение на презумпцията за невиновност.

 

Евгения Банева е на свобода от една година, след като съдът сметна, че не може да бъде задържана заради здравословни причини, съобщава БНТ.

Коментари ( 0 )