IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:58 | 14 август 2018
Обновен: 22:46 | 18 април 2024

Дефицит на турски лири у нас: Част от чейнджбюрата спряха да продават валутата

Други пък въведоха лимити

По материала работи: Пламен Янков
Дефицит на турски лири у нас: Част от чейнджбюрата спряха да продават валутата

Дефицит на турски лири у нас – част от чейнджбюрата спряха да продават валутата, а други въведоха лимити, съобщава bTV.

 

Сривът на лирата с над 30% за 3 дни съвпадна с ръст на планираните почивки и екскурзии до Турция. Това доведе до голямо търсене на турската валута у нас. 

 

През септември Юлия заминава на почивка в Анталия. Това е второто чейнджбюро, пред което се реди за турски лири днес. „Там, където бях, продаваха до 200 лири на човек. Не знам изкуствено ли се прави всичко, очаква се вдигане ли, нямам представа. Ние сме потърпевшите и обикаляме от чейнджбюро на чейнджбюро”, коментира Юлия.

 

В едно от тях се продават до 1000 лири на човек, или около 300 лева. „Въведохме лимит, защото няма на пазара, изчезнаха в последните дни и има голямо търсене в момента, за да може повече хора да имат поне по малко”, заяви Наталия Стоилова, валутен касиер. 

 

В друго чейнджбюро допреди ден продажбата е била ограничена до 1000 лири на човек, а днес турската валута изобщо не се продава. 

 

„Основната причина е, че можем да намерим турски лири на едро много по-скъпо, отколкото регулативната рамка ни позволява, и трябва да продаваш на загуба”, обясни Димо Стефанов, анализатор в чейнджбюро.

 

Пътуванията до Турция тази година са 10 пъти повече и преди срива на лирата, отчитат от турагенция. Дефицитът на лири у нас според управителя не застраша почивките. Съветва хората, които не намерят турски лири, да се подготвят с евро или долари, които да обменят там. 

 

По думите му по-ниските цени на почивки и екскурзии били резултат единствено от отстъпките на туроператорите, тъй като хотелите определят цените си в евро, а не в лири.

 

От бранша все още не се наемат прогнозират кога ситуацията ще се стабилизира.

Коментари

Новини Варна