Ловният сезон: Отстреляха над 40 диви прасета в Пернишко
Взети са проби за изследване за африканска чума
Публикувана: 9 Oct 2019 | 10:20

В Пернишка област са отстреляни над 40 диви прасета от началото на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч, съобщиха от областната администрация.

 

Пробите от труповете на животните се предават в сборен пункт на Държавно горско стопанство "Радомир", откъдето се транспортират за изследване в сертифицирана лаборатория в София.

 

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в региона през последната седмица, но остава регулаторния контрол.


В края на септември бе установена зараза при диво прасе на територията на Ловно-рибарско дружество "Садовик", община Брезник.

 

Пробите от изследванията в сертифицираната референтна лаборатория в София потвърдиха геном на вируса.

 

В област Перник в инфектираната подзона "Б" попада ловище "Ушек" към Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена". Тя обхваща площ не по-малка от 25 км и радиус 3 км от констатирания случай.

 

В подзона "В" са ловищата Ветрен и Изворите, намиращи се на територията на "Витошко-Студена", както и Предоставен ловностопански район Горна Диканя, попадащ в териториалния обхват на Държавно горско стопанство Радомир. Инфектираната подзона се простира на площ не по-малка от 172 км и радиус 8 км от констатирания случай.

 

В инфектираните зони са поставени обозначителни табели. В тях могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности - събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм при осигуряване и спазване на мерките за биосигурност, съобщава БТА, цитирана от dnes.bg.

Коментари ( 0 )