IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:56 | 16 ноември 2019
Обновен: 00:58 | 27 март 2024

Каракачанов: Българският народ е оцелявал, когато е бил единен!

Откриха паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия

По материала работи: Пламен Янков
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, АРХИВ

"Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще" - това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си днес при откриване паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата" в Плевен.

 

Вицепремиерът бе посрещнат с военни почести с участието на Националната гвардейска част. В празничното си слово той посочи, че "паметникът е издигнат в прослава на българските войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи в Македония и Тракия, а след това в Първата световна война отдаваха живота си за обединена България и нейната независимост".

 

"Този паметник е за съвременните поколения, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди. Българската държава има нужда от такива паметници. Ние сме длъжни да увековечаваме нашите герои, защото българският народ е оцелявал тогава, когато се е борил и когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Нека това да бъде една от поуките на младото поколение, което ще идва пред този паметник", изтъкна Красимир Каракачанов.

 

Паметникът е едно възпоменание за всички онези наши прадеди, които загинаха за България - не само за нейното освобождение, но и за нейното обединение. Това заяви още Красимир Каракачанов в Плевен.

 

По време на Първата световна война Девета пехотна плевенска дивизия е първата военна част, която влезе в Ниш и след което в продължение на две години защитаваше фронта при Дойран, припомни той.

 

"Паметникът гледа на запад - към онези земи, за които е воювал генерал Владимир Вазов. Благодаря на общината, защото на много места подобни инициативи се спъват от безхаберието на администрацията. С решение на Общинския съвет тук в Плевен се добавиха 20 000 лева, когато бяхме привършили събраните от дарения средства. Благодарение на МО, на общината и на гражданите приключихме този прекрасен паметник. Важен е, защото трябва да бъдат увековечени подвизите на всички воини, които воюваха за България и останаха по бойните полета, за да се осъществи българският национален идел. Увековечаване нашите герои, от които трябва да се учим", подчерта Красимир Каракачанов.

 

Тържествата започнаха в 10,45 ч. на площад "Възраждане" с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие.

 

На площад "Свободата" от 12.00 ч. беше официалният ритуал по откриване на паметника. На церемонията присъстваха и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника, предаде БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Проектът на новия внушителен мемориален комплекс, който със сигурност ще се превърне в още едно място за масово поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са дарители. Петте скулптури са създадени от Борис Борисов. Инициативата е осъществена с дарения за година и половина, подкрепена от община Плевен с 20 000 лева.

Коментари

Новини Варна