IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:18 | 14 януари 2020
Обновен: 18:44 | 27 март 2024

НАП отказва на търговците да удължи срока за софтуера

До края на януари фирмите трябва да се съобразят с наредбата

По материала работи: Пламен Янков
НАП отказва на търговците да удължи срока за софтуера

Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите, с изискванията на Наредба Н-18, няма да бъде удължаван. Това стана ясно на среща между Националната агенция за приходите и Българската асоциация по информационни технологии, на която присъстваха разработчици на софтуер за управление на продажбите, отбелязва dnes.bg.


Експертите на приходната агенция съобщиха, че към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции.

 

От приходната агенция припомнят, че до края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.

 

Лицата, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г.

 

Избралите алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.

Коментари

Новини Варна