Фалшив антифриз в магазините, уврежда двигателите
Специалисти съветват да се следи цветът му
Публикувана: 21 Jan 2020 | 9:07

Некачествен антифриз се продава в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе. Има случаи, в които са подменени някои от съставките на продукта, но има и имитации, които увреждат двигателите на автомобилите, пише dnes.bg.

 

Веселин Венков, който произвежда антифриз от 18 години, казва пред БНТ, че е виждал всякакви имитации на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел. Добавят и спирт, който създава впечатление, че така наречения антифриз не замръзва.

 

„Хората си мислят, че единствената функция на антифриза е да не замръзва, но той има още други свойства, които трябва да се спазват - да смазва, да предпазва от корозия металните части, месинговите, алуминиевите“, казва Венков.

 

Антифризът подлежи на стриктни лабораторни анализи. „Ако не отговаря на тези показатели, тогава може да се получи ръжда по металните части на двигателя, да се разложат каучуковите части и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира“, обясни лаборантът Анелия Минова.

 

Често нелоялните производители добавят в продукцията си и специални химикали, които могат да заблудят дори измервателните уреди, които установят качеството на антифриза. Така откриването на фалшивия продукт става още по-трудно. Затова според специалистите трябва да се следи цветът на антифриза.

 

„Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води де факто до корозия на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя“, казва Венков.

 

Производителите съветват да се купува антифриз само от магазини, които притежават сертификат за качество.

Коментари ( 0 )