IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:27 | 21 януари 2020
Обновен: 03:44 | 25 април 2024

Прокуратурата започва проверки във всички социални домове в Пловдивско

Поводът е скандалният случай в Центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция към КСУ "Св. Георги"

По материала работи: Пламен Янков
Прокуратурата започва проверки във всички социални домове в Пловдивско

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев възложи на полицейската дирекция и Регионална дирекция „Социално подпомагане“ съвместно да извършат проверка на домовете за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област, обслужвани от Районна прокуратура-Пловдив, пише Дарик.

 

Поводът е скандалният случай в пловдивския Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция към КСУ "Св. Георги". 

 

Проверката се извършва по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите и ще изяснява спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

 

Общините, които ще бъдат обхванати, са Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. След приключването й ще бъде направена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще се намеси, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.

 

Поводът за проверката  по надзора за законност е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната вчера  преписка за злепоставяне и за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Пловдив.

 

 

Срокът на проверката е едномесечен, уточняват от прокуратурата.

Коментари

Новини Варна