Емил Димитров: ВиК в Дупница, Перник и Сливен - пред фалит
В дълг сме към тези, които горят нашите отпадъци, обясни той
Публикувана: 15 Feb 2020 | 13:45

Някои ВиК в страната работят перфектно, но има такива, които са пред фалит. Това обясни пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров, цитиран от dnes.bg.

 

По думите му, добро е състоянието на тези във Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора.


В същото време пред фалит са ВиК-тата в Дупница, Перник и Сливен.

 

Язовир Белмекен започва да се пълни. Когато в Перник пред два месеца спряха безотчетното подаване на вода в Перник, което години наред е текло, за да покрие загубите в Радомир по мрежата, всички попитаха защо е отивала вода натам? Към момента е важно да има вода за Перник.

 

"Непрекъснато ме питат ще спасим ли летния сезон на морето – да, с вода ще го спасим, там няма проблем с водата. А какво правим с канализацията по морето? На единия кмет тръбите са на плажа, друг кмет пуска отходни води на плажа, за да го отрови, понеже не му харлесва концесията, на трети кмет от няколко месеца канализацията му изтича в морето. И като дойде лятото, някой чужденец ще вземе проби от водата, ще установи, че е замърсена, и ще каже "Българското черноморие не става за нищо". Тези всичките кметове сега си мълчат, чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София и да ги оправи. Чудя се дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до прокуратурата", заяви Димитров.

 

Според него, водопроводът, който пълни язовира в Дупница, от който трябва да се захранват питейните нужди, билнадупчен на 29 места, вкюлчително и ВиК-то си захранва свои източници. "Като попитах защо го правят, след като язовирът е за всички, казват, че те с язовира отношение нямали. А на бюрото ми стои документ, в който се казва, че трябва да им разреша да ползват същия язовир".

 

Министърът уточни още, че дори едно село от 20 години няма нормално водозахранване, а по време на избори се обещавало на хората вода, а до момента не се е случило нищо на практика. "Вчера съм разрешил на "Напоителни системи" да ходят през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир Дяково, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в един един резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за село Палатово, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса. Вчера в областната администрация намерихме документи, според които пред 20 години ВиК-то казало, че водопроводът не е на селото, а държавен, и настояват да се прехвърли", уточни министърът.

 

Димитров коментира и източването на язовир Студена. По думите му бил източен неправомерно, но затова не бил виновен предшественика му Нено Димов.

 

 "Проблемът със Студена е какво във всички язовири – трябвало е да има един огромен разходомер – като водомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода, и когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем, някакви хора си го били взели", разясни Емил Димитров.

 

Министърът коментира и проблемите с отпадъците: "В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг. отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона и да го използваме повторно 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10% да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари", заяви той и уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма.

 

"От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 - наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%", каза министърът.

Коментари ( 0 )