IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
19:42 | 20 февруари 2020
Обновен: 04:15 | 25 март 2024

Месото с изтекъл срок от Плевен не е продавано

Открити са 50 т с неизяснен произход и над 6 т старо месо

По материала работи: Пламен Янков
Месото с изтекъл срок от Плевен не е продавано


Районната прокуратура (РП) в Плевен образува досъдебно производство във връзка с установеното месо с неизяснен произход, съобщиха от ведомството. Изводите на прокуратурата са, че продуктите не са излизали в търговската мрежа.

 

На 6 февруари тази година в РП-Плевен е заведена прокурорска преписка по повод подаден сигнал от Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен.

 

В него има данни за съхранение на територията на областния град "на заразено месо с неизяснен произход". С оглед данните за голямо количество месо в складове на фирма в Плевен наблюдаващият прокурор е разпоредил описване и измерване на месото и месните продукти.


В резултат на проверката са установени 50 тона продукти с неизяснен произход и към 6200 кг месо с изтекъл срок на годност. За цялото количество на собственика и на управителя на фирмата от ОДБХ са издадени разпореждания по Закона за храните за насочване и унищожаване на суровини и храни от животински произход.

 

Производството е задействано затова, че на неустановени дати до 6 февруари т.г. в Плевен са нарушени правилата, уреждащи добива, производството, преработката, съхранението и търговията с храни от животински произход. 

 

С това са изложени на опасност здравето и живота на потребителите, което е престъпление по НК, се посочва в съобщението. Към момента от събраните данни по проверката, не се установява месото да е продавано в търговската мрежа.

 

За времето от 7 февруари до 14 февруари представители на ОДБХ, на икономическа полиция при ОДМВР ежедневно са описвали и измервали животински и неживотински продукти в складове и цех на фирмата. Указано е и да се съберат всички документи по случая.

 

От датата на подаване на сигнала, станал повод за проверката, са взети незабавни мерки да не се допуска изнасянето и разпространението на въпросното месо от проверяваните складове.

 

По случая продължава работа разследващ полицай, се посочва в съобщението.

Коментари

Новини Варна