IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:23 | 27 февруари 2020
Обновен: 09:11 | 22 март 2024

Превозвачите на протест заради тол системата

Ще спрат ли автобусите след въвеждането й?

По материала работи: Пламен Янков
Превозвачите на протест заради тол системата


Стартът на тол системата ще е на 1 март, но до 27-ми глоби няма да се налагат. Причината е в неизяснените спорове между превозвачи и представителите на Агенция „Пътна инфраструктура”, пише Нова. 

 

„Ще има протест. Искахме 4 точки, със Столична община и СДВР сме се разбрали за две – на „Цариградско шосе” и на „Ботевградско шосе”. Протестът ще е от 11 до 16.30 часа.  Очакваме поне по 100 камиона на всяка позиция”, разкри Дариан Десподов от „Сдружението на малките и средни превозвачи”.

 

„Излезе информация, че сме обвързани с политически партии. Този протест няма нищо общо с политиците в България. Камионите ще се движат с конвой на полицията без да пречат на другите граждани”, обясни той.

 

„Малкият и среден бизнес е тотално убит. По наши сметки увеличенията са 7 пъти – от таксуването с винетни стикери и тол такси” заяви Десподов.

 

„Оскъпяването е безспорно, всеизвестно и е за всички. Със седем пъти е може би при малките превозвачи с тирове. При автобусите достига и до 12 пъти. Не бих казал, че всички са застрашени от фалит. В крайна сметка крайният потребител ще плати тази цена, защото това увеличение ще бъде пренесено съответно на българските граждани”, обясни Петър Захариев от „Национално сдружение на автобусните превозвачи”.

 

 

„Ние сме за тол системата, защото тя ще сложи по-добър ред в ползването на пътищата и плащането. Но самият модел не е най-добрият, бихме казали, че е малко сгрешен, защото се различава кардинално от всички модели в Европа”, добави той.

 

Превозвачите са били приети в сряда вечерта от премиера Бойко Борисов. На срещата им е обещано, че особено драстичните нарушения ще бъдат променени.

Коментари

Новини Варна