IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
09:50 | 25 март 2020
Обновен: 03:22 | 19 април 2024

Проф. Аргирова: Бързите тестове са за хора с грипоподобни симптоми или върнали се от рискови страни

Според професора пикът на коронавируса у нас ще е в началото на май

По материала работи: Борис Проданов
Проф. Аргирова: Бързите тестове са за хора с грипоподобни симптоми или върнали се от рискови страни

 Ако вчера си се заразил с коронавирус, не може на другия ден да имаш антитела, за да се установи наличието на инфекцията. Бързите тестове могат да изследват хора с грипоподбни симптоми, върнали се от рискови страни или контактни на други заразени. Това заяви в ефира на „Здравей, България" професор Радка Аргирова - вирусолог, член на Медицинския съвет към МС.

 

„Предполагам, че тестовете, които се продават в интернет от анонимни търговци, имитират един от бързите, който се прави с взимане на кръв от пръста. Там резултатът излиза до 5 минути. Цялата работа не е в извършването на теста, а в неговата интерпретация. Този тест изследва и потвърждава наличие на антитела. На тях им трябва време, за да се образуват. Поне 6-7 дни са нужни. На бързите тестове за коронавирус можем да се доверяваме с „известна уговорка за интерпретация", смята Аргирова. По думите й пикът на заразата ще е в първите дни на май.

 

Професорът коментира и препоръката за масов скрининг за коронавирус. „Алгоритъмът вече е написан. Днес той ще бъде в компютрите на всички членове на Съвета", каза тя.

 

Тя коментира и фалшивата новина с нурофена. „Няма данни дали лекарството има влияние върху заразените с коронавирус ", поясни професорът.

 

По думите й ваксината ще е готова след повече от година и половина. И заключи, че е хубаво да се правят разходки, но трябва да се спазва разстояние.

 

Прочетете още: Поставят дезинфектанти в градския транспорт във Варна

Коментари

Новини Варна