Владислав Варненчик бил баща на Христофор Колумб?
Операция История представи хипотезата
Публикувана: 3 Aug 2020 | 16:21

Сензация поднесе в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR българският писател и историк Иван Тренев.
 

Базирайки се на работата на изследователя Йордан Михов и научния труд на известния португалския историк Мануел Роса, той разказа за историческата хипотеза, че великият откривател Христофор Колумб всъщност е син на известния от българската история полско-унгарски крал Владислав Трети Варненчик.
 

Според трудовете на Мануел Роса животът на Христофор Колумб е фалшифициран и ,че всъщност той е рожден син на Владислав Варненчик, който не загива в прочутата битка край Варна, а е спасен и избирайки пътя на доброволното изгнаничество попада на о-в Мадейра.
 

Там се жени и му се ражда син - бъдещият откривател на Америка.
 

Битката на народите от 10 ноември от 1444 година края Варна е една от най-подценяваните битки в нашата история.

 

Хиляди поляци, унгарци, албанци, българи, италианци и корпусът на граф Влад Цепеш Дракула се сражават в колосална битка с многобройните османски войски за освобождението на българите и балканските народи от иноверните нашественици, разказа Иван Тренев.
 

Личността на младия, едва 20-годишен крал, определян като новия Александър Македонски, също не е достатъчно изучена. Има доказателства, които сочат, че той не е бил убит в битката, а е успял да се спаси.
 
Поради силните религиозни си чувства и династическите борби в тогавашното огромното полско-унгарско кралство, той първо се оттегля в манастира "Света Екатерина" в Синай, а после под влиянието на Енрике Мореплавателя заминава за о-в Мадейра, откъде дълги години продължава битката си с ислямското нашествие в Европа.
 

Единственият български държавник, отдал дължимото на Владислав Трети Ягело, е българският цар Борис Трети, който през 1935 година открива уникалния паметник мавзолей край Варна - посветен на смелостта на младия крал и героизма на неговите кръстоносни воини.
 
В предаването бяха показани уникални фотоси на сабята на Владислав и на къщата, в която се предполага, че е живеел в Мадейра. Тя и до ден днешен носи името Каса дел Реи или Къщата на Краля.

 

Вижте повече във видеото

Коментари ( 0 )