Съвет: Купувайте предпазни маски само от специализирани магазини и аптеки
В момента никой не контролира качеството им на пазара
Публикувана: 21 Sep 2020 | 16:09

Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това става ясно от репортерска проверка в Ловеч.

 

Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на "Всичко за 1 лев", така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, разказват родители.

 

Децата ги харесват, защото са шарени и имат картинки. За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да използват шлемове, отколкото "тези незнайни материи".


В началото на учебната година родителите са категорични, че регулаторните органи трябва да си влязат в ролята. Други призовават сертифицирани маски да се раздават на децата в училище.

 

Досега столичната Регионална здравна инспекция не е правила проверки за вида на маските в магазинната мрежа, става ясно от думите на д-р Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със съмнително качество.

 

Д-р Гайтаневска съветва маските да се купуват или от специализирани магазини за медицински изделия или от аптеки.

 

Домашно изработените маски от плат трябва често да се перат и почистват. Колкото повече пластове има една маска, тя защитава по-добре, но когато избираме маска за деца, тя трябва да бъде удобна, без да пада, но и без да предизвиква запарване, подчерта Ирина Гайтаневска пред БНР.

 

Маските, които приличат на шлемове, оставят повече място за дишане, но при тях важното е да се спазва дистанция, посочи д-р Гайтаневска.

 

"Тоест, тя по някакъв начин ги защитава, но не бива да се прегръщат, целуват и играят много близо с останалите дечица, което за тях е нормално – все пак те това искат, те затова се събират помежду си. Трябва постоянно да им се напомня."

 

Материята е много важна, трябва да може да се диша, категорична е Ирина Гайтаневска. Тя вижда рисковете в оцветители, които са били използвани при обработката на плата, както и в наличието на други алергени и коментира, че "колкото е по-обикновена маската, толкова по-добре".

 

Красивата, симпатична, интересна и забавна маска може да накара детето да я носи, но не бива например да има прекалено много щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, отбеляза д-р Гайтаневска, цитирана от Bgonair.bg.

Коментари ( 0 )