Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ
Президентът смята, че има промяна на газовата карта на Европа
Публикувана: 6 Jun 2019 | 20:17
Снимка: Президентство

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Константиновския дворец в Санкт Петербург, след срещата си с руския президент Владимир Путин. Енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора.

 

По думите му има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация. Радев припомни, че от миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, и отбеляза, че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

 

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на газовата компания, предаде БТА.

 

Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата, коментира президентът. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване, отбеляза Радев.

 

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

 

За АЕЦ "Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции.

 

Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента, коментира Радев и отбеляза, че оттук нататък е въпрос на стратегически инвеститори.

 

Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност, това е минимумът на тяхното участие, допълни той.

 

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника.

 

А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента, коментира държавният глава.

 

dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )