IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
16:38 | 4 юли 2019
Обновен: 23:15 | 19 април 2024

Страсти в НС: Пуснаха даренията от фирми за партиите

"Данък корупция" стана официален, скочиха от БСП

По материала работи: Пламен Янков
Страсти в НС: Пуснаха даренията от фирми за партиите

След разгорещени дебати и преправяне на текстовете в движение, депутатите окончателно приеха и бизнесът да може да прави дарения за политическите партии, съобщи dnes.bg.

 

Решението да се позволи финансирането на партиите и от юридическите лица идва на фона на приетото днес намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв.


Предложението да се разрешат даренията от фирми е на ДПС, които настояваха, че трябва да се даде възможност за отворено финансиране на партиите, ако субсидиите се орежат драстично.


Валери Симеонов от НФСБ също имаше подобно предложение, но даренията да се ограничат до 8 млн. лева за година, което бе отхвърлено.

 

В крайна сметка бе приет текст, с който се разрешават даренията от юридически лица, но не и от фирми, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

 

До прецизирането се стигна след недоволството от страна на левицата. Корнелия Нинова настоя да се уточни кои юридически лица могат да правят дарения и кои не.

 

"Ще имат ли право фирми, които имат задължение към бюджета, да спонсорират партиите, или фирми, които получават обществени поръчки? Ще могат ли фирми, регистрирани в офшорни зони, да финансират партиите? Или религиозни юридически лица и чужди правителства да финансират български партии?", запита Нинова.

 

В отговор Валери Симеонов посочи, че и в сега действащия закон се забранява финансирането на партиите от религиозни институции и чужди държави и тези текстове няма да се променят. Той обаче се съгласи, че трябва да се конкретизират кои фирми могат да правят дарения. Затова депутатите излязоха в почивка, за да бъдат направени спешните поправки в предложения текст.

 

Въпреки направените корекции обаче червените не останаха доволни и настояха, че в списъка с фирмите, които не могат да спонсорират партиите, трябва да влязат и тези, които изпълняват обществени поръчки или имат концесионни договори.

 

Според БСП с така направените поправки ще се отвори пътят за порочното финансиране на партиите.

 

"Днес данък корупция стана официален", отсече соцдепутатът Драгомир Стойнев.

 

С поправките в закона бе решено и партиите да могат да ползват държавни и общински имоти безвъзмездно, като заплащат само експлоатационните си разходи.

Коментари

Новини Варна