IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
18:46 | 31 март 2020
Обновен: 22:08 | 23 април 2024

Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"

Президентът: Не можем да спечелим тази "война" само с глоби!

По материала работи: Ставри Таргов
Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"

Президентът Румен Радев заяви, че дългото оставане на ограниченията води до риск от много по-големи поражения от тези от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.

 

В Благоевград той участва в заседанието на местния оперативен щаб. Президентът благодари на всички, работещи на първа линия и коментира икономическите мерки на правителството и намерението му да изтегли заем за справяне с кризата.

 

"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот", заяви Радев и апелира да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

 

По думите му процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи.

 

"Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа. Необходимо е всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони в страната. Не можем да спечелим тази "война" единствено с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност в населението", изтъкна държавният глава.

 

Президентът припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални. Според него обаче на засегнатите им се предлага не реална помощ, а заем.

 

"Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега", коментира той по повод намерението на правителството да изтегли средствата за справяне с кризата.

 

Според президента е основателно притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. По думите му това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и други спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат.

 

Ветото, което наложих върху закона за мерките при извънредно положение, коригира опасни разпоредби, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения, изтъкна президентът.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна