IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
17:00 | 22 май 2020
Обновен: 20:17 | 23 април 2024

Здравната информационна система трябва да е готова до ноември

6 626 души на първа линия срещу коронавируса ще получат допълнителни възнаграждения към заплатите си през април

По материала работи: Ставри Таргов
Здравната информационна система трябва да е готова до ноември

Изготвен е графикът за изграждане на националната здравна информационна система, като се очаква тя да бъде готова до ноември тази година. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол днес. По думите му това ще даде възможност и за информация за смъртността в реално време и по причини, съобщава Investor.bg.

 

Така Ананиев отговори на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно данните за смъртността на територията на Република България през първото четиримесечие за годините 2017, 2018, 2019 и 2020 г.

 

Министърът каза, че тъй като министерството не събира данни за смъртността в страната, те са предоставени от НСИ. За 2017 година има 40 825 смъртни случая, за 2018 г. – 38 603, за 2019 г. – 39 529 и за 2020 г. – 37 808.

 

Припомняме, че здравното министерство подписа меморандум с „Информационно обслужване“ АД и сдружение Българска аутсорсинг асоциация за изграждане на ключови системи за електронното здравеопазване“. Това са електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, система за проследяване и анализ и лекарствата и информационна система за диагностициране и лица под карантина.

 

За март допълнителни възнаграждения към заплатите си са получили 3578 лица за 5,9 милиона лева, а за април се очаква от бонусите да се възползват общо 6626 души, което ще коства 9,4 млн. лева, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос за финансово стимулиране на медицинските специалисти в условията на пандемия от короонавирус.

 

Припомняме, че правителството отпуска по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение на всички медицински лица, които се борят с коронавируса.

Ананиев уточни, че в тези суми се включват и осигуровки и данък общ доход.
От всички 6626 лица 3950 са медицински и немедецински персонал на 59 лечебни заведения на територията на цялата страна и 2676 са служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и Центрове за спешна медицинска помощ.

 

Министърът припомни, че в изпълнение на проекта е предвидено допълнителни трудови възнагражедния да се изплащат на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациентите с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. По думите му са разписани ясни, обективно измерими критерии.

 

Още новини от страната на Investor.bg

 

 

Коментари

Новини Варна