IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
09:58 | 1 август 2020
Обновен: 05:00 | 14 април 2024

Блокадите на възлови места в столицата продължават

През нощта на Орлов мост е имало пререкания между протестиращи и граждани

По материала работи: Ставри Таргов
Блокадите на възлови места в столицата продължават

След поредната 23-а вечер на антиправителствени протести в София и днес продължават блокадите с палатки на протестиращи на булевард „Цар Освободител“ и кръстовището при “Орлов мост“.

 

На Орлов мост обстановката е спокойна, но през нощта е имало нови, словесни пререкания и напрежение между протестиращите от палатковия лагер и граждани.

 

По разказ на демонстрантите, след два през нощта двама мъже са дошли тук и са направили опит да запалят една от шатрите на протестиращите. До инциденти не се е стигнало. Полицейските служители са се намесили веднага.

 

Няколко часа по-късно става неприятния спомен за демонстрантите, които показаха пред журналистите следите от вандалската проява и увредената им шатра. Нека да чуем какво разказаха пред нас:

 

"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия.

 

Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н.

 

Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго“, казват те и допълват:

 

“Не правим нищо лошо. В крайна сметка те почнаха да ни псуват, да викат, да крещят, при което полицейските служители реагираха много бързо и честно казано от страна на протестиращите е нямало никаква агресия.

 

 

Бяха двама души задържани. Предполагам, че това са платени провокатори от ГЕРБ, на които целта им е по всякакъв начин да запазят своя гуру на власт, но няма да се получи".

 

Това е вторият сблъсък между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие.

 

Вчера на "Орлов мост" бившият пиар на районната община в Младост Петър Кърджилов беше задържан, след като заля с вода възрастна дама, изразяваща недоволството си срещу блокадите. Тя, от своя страна, го удари с бастуна си.

 

Движението в центъра на София остава затруднено, заради продължаващите блокади на двете ключови места - кръстовището на Орлов мост и бул."Цар Освободител" в района при президентството.

 

Довечера в 24-ия ден от антиправителствените прояви ще се състои традиционния протест на площад "Независимост", а майките от "Системата ни убива" организират в късния следобед протестно автошествие до Банкя.

 

БНР

Коментари

Новини Варна