IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:48 | 17 юли 2015
Обновен: 11:30 | 20 април 2024

Плевнелиев: Ще попея и поиграя през трите дни

Държавния глава е патрон на Съборът на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015"

По материала работи: Деян Михайлов
Плевнелиев: Ще попея и поиграя през трите дни

"Една легенда се завръща след 9-годишно прекъсване, за да възроди традициите ни", заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на събора на Рожен. Държавния глава е патрон на Съборът на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015", наследник на Националния фолклорен събор "Рожен", чието последно издание бе през 2006 г. "Знам не една, а много родопски песни и ще попея и поиграя през трите дни", каза президентът, цитиран от 24 часа. Улисан след произнасяне на словото от сцената Плевнелиев пропусна да каже, че съборът е открит. Курминацията при откриването на централната сцена бе изпълнението на песнта "Излел е Дельо хайдутин", която бе пята с последователни куплети от две малки момиченца и Валя Балканска. Преди това над 400 гайдари гътнаха рекорда на "Гинес" с броя си. Рекордът е българския и бе поставен от 333 гайдари в НДК.

"Всички около 20 000 легла в цялата Смолянска област са заети в дните, когато се провежда съборът на Рожен. Месеци преди събитието цялата база в околностите на Рожен- Смолян, Пампорво и Чепеларе, са пълни. След това заваляха резервации и в по-отдалечените селища като Лъки, Асеновград и Пловдив", каза каза шефът на Регионалната туристическа асоциация "Родопи"- Пантелей Мемцов. Цената на нощувката варира от 30 до 50 лв. според екстрите.В Пампорово и Чепеларе предвидливи туристи са платили тридневни пакети с намаления и отстъпки. " Става въпрос за доста пари.Трите дни на събора ще са един тласък за летния сезон в района. Досега хотелите не бяха пълни заради валежите, но след събора се очакват доста повече туристи", добави Мемцов.
Къщите и апартаментите на хората в Смолян и Чепеларе също са пълни с приятели и познати дошли за събора.

Коментари

Новини Варна