IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
21:56 | 26 февруари 2017
Обновен: 19:08 | 22 март 2024

Българин иска чилийско поданство, за да си дойде

Иначе трябвало да ходи до Аржентина, за да поднови родния си паспорт

По материала работи: Слав Велев
Българин иска чилийско поданство, за да си дойде

Българин подаде документи за чилийско поданство, за да може да пътува до България. След закриването на посолството ни в Сантяго, за да подновят личните си документи българите, живеещи в Чили, трябва да пътуват до Аржентина.

За да избегне това, режисьорът Иван Цибулка кандидатства за чилийско поданство. Така ще може да поднови международния си паспорт и да посети България, съобщи Дарик радио.

В Чили живеят над 100 българи, като през последните години броят им се увеличава. В южноамериканската държава пристигат много млади хора, занимаващи се с компютърни технологии и бизнес, а също така и музиканти, които свирят във Филхармонията в Сантяго.
 
Режисьорът Иван Цибулка, син на известния композитор на филмова музика Кирил Цибулка, живее в Чили от 1987 година. За последен път си е идвал в България преди 20 години.
 
Преди две години изтича срокът на задграничния му паспорт, а за да го поднови трябва да пътува до Аржентина.

През 2011 година българското правителство закри посолството ни в Чили. Това затруднява много българите, живеещи там. 
 
"Аз не съм си ходил от 97 година, когато почина баща ми. Липсва ми много България, липсват ми българите. Докато беше посолството тук, се виждахме много, беше като културен център. Те го изтеглиха много недалновидно и сега вече е много трудно, бюрократично и неудобно. В момента кандидатствам за чилийско поданство, за да мога да имам паспорт, с който да отида до България, защото иначе трябва да ходя до Аржентина, там в нашето консулство съм чувал, че стават бавно нещата", каза Цибулка.
 
"По едно време бяхме към 100 и няколко души българите в Чили, сега вече не знам. Има непрекъснато движещи се. Идват много млади хора, занимаващи се с бизнес, компютри, музиканти във филхармонията тук. С някои от тях се сприятеляваме", посочи още той.

 Иван Цибулка живее и работи в Чили от 30 години. С документалния си филм "Съседите на вулкана” печели една от най-престижните награди за документално кино в Чили, а едноименната му телевизионна поредица се радва на голям успех. В двете продукции той проследява репортажно в продължение на години животът на три семейства от село Чайтен, евакуирано през 2008 година заради изригването на близкия вулкан.

 

Dnes.bg

 

Четете още:    Българите в Турция стягат багажа за изборите
  
 

Коментари

Новини Варна