Бизнесът остава против квотите за хора с увреждания
Според работодатели предлаганите промени няма да решат проблеми
Публикувана: 16 Oct 2018 | 18:35

Работодателите отхвърлят въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 работници, както и плащането на компенсационна такса, ако квотата не е изпълнена.

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда днес проекта на Закона за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

 

Очаква се утре той да бъде обсъден и на заседанието на правителството.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара налагането на такава такса противоречи на законите у нас. Тя е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

 

"Така наречената компенсационна такса е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", каза Бранков, цитиран от БНР.

 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че това не е начин за насърчаване на заетостта.

 

"Може би този закон ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания. Работата беше много интензивна, напрегната, тя се извършваше под, нека да го кажем направо, безпрецедентен натиск в резултат, на което много често популизмът преобладаваше пред експертните решения", смята Велев.

 

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест.

 

От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

 

Заложено е също помощните средства и медицински изделия от 2020 година да се дават в натура от Министерството на здравеопазването.

 

/dnes.b

 

Четете още:  

 

 

Коментари ( 0 )