Манолова с кампания срещу ДДС-то при дарение на книги
Омбудсманът сезирана от родни издатели
Публикувана: 24 May 2019 | 18:10

Снимка: Пресцентър на Омбудсмана

 

Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги, обяви самата тя на връх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

"Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата", написа Манолова в своя профил във Facebook.

 

Тя обяснява, че е сезирана от български издатели, които, по техните думи, "отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие".

 

"Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр.", уточнява Мая Манолова. И допълва, че  депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.

 

 

"Нямам обяснение защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко!", завършва Мая Манолова.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )