Чудотворна икона бе посрещната в Ловеч
Това е вторият път, в който иконата ще обиколи в Ловчанска епархия
Публикувана: 25 May 2019 | 19:52

В Ловеч бе посрещната Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица от Украйна, предаде БТА. В катедралния храм "Св.св.Кирил и Методий" в града, където бе поставена за поклонение, дойдоха миряни от околността и страната, за да се помолят пред чудотворния образ. Иконата ще обиколи Ловчанска епархия по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин.

 

"Това е голяма Божия милост. Всяка една икона е по принцип чудотворна, защото на нея са изобразени или светци, които са живели и в момента са живи на небесата, или на Господ Иисус Христос, или Света Богородица. Има обаче икони, на които е дадена особена благодатна сила, с която стават големи чудеса", каза Ловчанският митрополит Гавриил.

 

По думите му иконата е нарисувана 1991 г. и през 1993 г. са започнали да стават големи чудеса с хората, които се молят пред нея. "Това е духовна радост, подкрепа за вярата на хората, за упованието, хората имат скърби, имат необходимост от Божията помощ и когато идва иконата, това е възможност по-усърдно да се помолят и да получават помощ. Записани са само големи чудеса, но има много случаи, в които човек като се помоли, Света Богородица му помага, вразумява го как да постъпи, успокоява го, дава му мир. Всеки човек, който се помоли, особено пред такава икона, получава благодатна помощ", добави дядо Владика.

 

По думите му да се помолят пред чудотворния образ идват миряни и от други епархии. Днес в Ловеч са пристигнали автобуси от София и Пловдив с желаещи да се докоснат до Боянската икона.

 

Това е вторият път, в който иконата ще обиколи в Ловчанска епархия, първият е бил през 2008 г. Митрополит Гавриил посочи, че при предното й посещение две жени от Троян са получили помощ от чудотворния образ на Света Богородица.

 

Утре след Светата литургия Боянската икона ще отпътува в късния следобед за Ботевград. Там ще остане до 28 май, когато ще бъде посрещната в Етрополе. В следващите дни ще бъде в Пирдоп, Тетевен и Троян. Ще се завърне в Ловеч на 1 юни, на 2 юни ловчалии ще могат да се помолят пред иконата в катедрален храм "Света Троица". Във всички градове с иконата Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Света литургия.
 

Боянската икона на Божията майка се пази в църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в женския манастир в село Бояна, Новоселицки район на Черновицка област (Украйна).

 

 

Коментари ( 0 )