IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
21:52 | 29 август 2019
Обновен: 04:43 | 25 март 2024

Надийм Илахи е новият регионален представител на МВФ за Румъния и България

Фондът ще ни наблюдава дистанционно, защото не вижда съществени рискове пред икономиката на страната ни

По материала работи: Пламен Янков
Надийм Илахи е новият регионален представител на МВФ за Румъния и България

От 1 септември 2019 г. Румъния и България ще бъдат наблюдавани от регионалното представителство на Международния валутен фонд (МВФ) за Централна, Източна и Югоизточна Европа с централа във Варшава, Полша. Това се посочва в съобщение на Фонда до БТА.
 

Надийм Илахи, сегашният ръководител на варшавския офис, ще отговаря за офисите в Букурещ и София, които остават отворени.
 

Илахи е с богат опит от Балканите, натрупан през близо 20-годишната му кариера в МВФ. Бил е ръководител на мисията за Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Работил е още за Египет, Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. Роден е в Пакистан, има бакалавърска и докторска степен от Калифорнийския университет.


Преди да се присъедини към МВФ през 2000 година, Илахи е заемал преподавателски позиции в университета Макгил в Канада и Лахорския университет по управленски науки в Пакистан.
 

Изследователската му работа е насочена основно към възобновяването на сближаването в Югоизточна Европа чрез глобалните вериги на стойността; икономически ефекти от емиграцията върху страните от Централна и Югоизточна Европа; естество и последици от страничните ефекти в международен план; и макроикономическата роля на петролните фондове.
 

Дистационното наблюдение на България означава, че МВФ не вижда съществени рискове пред икономиката на държавата и не очаква да имаме проблеми с плащанията, които да налагат сключване на заемно споразумение.
 

Следващата мисия на МВФ в България се очаква да е в началото на 2020 година и отново да бъде ръководена от Джейу Лий.
 

Investor.bg припомня, че предстои избор за управляващ директор на МВФ. Изпълнителният съвет на Фонда дори препоръча премахване на възрастовото ограничение за поста, с което отваря пътя за избирането на Кристалина Георгиева за наследничка на Кристин Лагард.
 

Главният изпълнителен директор на Световната банка по-рано този месец беше избрана от европейските правителства за техен кандидат за ръководния пост във фонда. Настоящите правила на МВФ обаче забраняват назначаването на директор на 65 години или по-възрастен, като той не може да заема поста след навършване на 70 години.


Investor.bg


Четете още: Лидерът на шотландските консерватори подаде оставка

Коментари

Новини Варна