Е-управлението у нас евтино, струва едва 0,1% от БВФ
В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП
Публикувана: 20 Sep 2019 | 9:46

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, цитиран от "Монитор".

 

От агенцията са направили проверка на НАП, но тя е била само по документи, тъй като е такава ролята на одитора. В хода на проверката са забелязани пропуски, за които са отправени и съответни препоръки.

 

Атанас Темелков посочи неправилното надграждане на системата на данъчните като основната причина за изтичането на лични данни на 5 милиона българи. Той допълни, че пробивът в системата на агенцията не се дължи на това, че датира от 2008 г., а произлиза от грешна поддръжка.

 

"Откога работи една системна не е важно, стига тя да бъде достатъчно добре изградена и да бъде поддържана", коментира Темелков.

 

Той сподели, че за по-голяма киберсигурност при критичните информационни системи, те трябва да бъдат поддържани от една компания, а не от няколко.

 

"Натискът за предоставяне на повече електронни услуги с цел улеснение на гражданите също е довел до повишаване на риска от кибератаки. Така че вие срещу него не би следвало да получавате никакви услуги освен чисто информационни", обясни директорът на "Електронно управление".

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )