3000 снегорини в готовност да чистят 20 000 км пътища от утре
АПИ: Зимното поддържане на пътищата започва от 20 ноември
Публикувана: 19 Nov 2019 | 14:59

Зимното поддържане на пътищата започва от утре. Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ Георги Терзийски от 20 ноември поддържането на републиканската пътна мрежа ще бъде за зимен период, съобщиха от пътната агенция.АПИ призовава шофьорите, ако досега не са подготвили автомобилите за пътуване при зимни условия, да го направят, тъй като от следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг.В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към момента по опорните пунктове са близо 1800 машини.

 

В края на октомври АПИ е проверила готовността на пътноподдържащите фирмите за предстоящия зимен сезон 2019/2020.Осигурени са над 83 хил. т сол, 112 хил. т пясък, 3 340 т химически материали за обработване на пътната настилка на републиканските пътища, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. Пътноподдържащите фирми продължават с доставките за предстоящия зимен сезон.На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

 

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ Ц www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

 

dnes.bg

Туристи срещнаха вълци в планината, паднаха в пропаст

Коментари ( 0 )