IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:04 | 19 ноември 2019
Обновен: 04:59 | 10 март 2024

Отпускат ни 63 млн. евро за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Парите може да бъдат заложени в следващия програмен период

По материала работи: Слав Велев
Отпускат ни 63 млн. евро за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Има индикация, че за България ще бъдат отпуснати 63 млн. евро за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" за следващия програмен период 2021-2027 г.

 

"Ние ще се справим с финансирането на тази програма за извеждане на малките блокове до 2030 г.", коментира зам.-изпълнителният директор с ресор "Финанси, администрация и сигурност" на ДП РАО Маргарита Коркинова в отговор на журналистически въпрос на брифинг след семинара на предприятието днес в София.

 

По последната оценка недостигът на средства за програмата за извеждане на експлоатация на блокове 1-4 от АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. е 91 млн. евро.

 

Маргарита Коркинова изтъкна, че българското съфинансиране се спазва от около 31-32 процента годишно от общите разходи. "Засега нямаме проблеми във финансирането на тези дейности", уточни тя. Освен това България изключително пестеливо изразходва средства за тези дейности, предаде БТА.

 

Като пример тя даде това, че финансирането за извеждането на четирите блока у нас е по-малко, отколкото в Словакия, където се извеждат от експлоатация два блока. Според нея точно това прави страната ни по-силна, "защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави".

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна