Отпускат ни 63 млн. евро за 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"?
Парите може да бъдат заложени в следващия програмен период
Публикувана: 19 Nov 2019 | 16:04

Има индикация, че за България ще бъдат отпуснати 63 млн. евро за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" за следващия програмен период 2021-2027 г.

 

"Ние ще се справим с финансирането на тази програма за извеждане на малките блокове до 2030 г.", коментира зам.-изпълнителният директор с ресор "Финанси, администрация и сигурност" на ДП РАО Маргарита Коркинова в отговор на журналистически въпрос на брифинг след семинара на предприятието днес в София.

 

По последната оценка недостигът на средства за програмата за извеждане на експлоатация на блокове 1-4 от АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. е 91 млн. евро.

 

Маргарита Коркинова изтъкна, че българското съфинансиране се спазва от около 31-32 процента годишно от общите разходи. "Засега нямаме проблеми във финансирането на тези дейности", уточни тя. Освен това България изключително пестеливо изразходва средства за тези дейности, предаде БТА.

 

Като пример тя даде това, че финансирането за извеждането на четирите блока у нас е по-малко, отколкото в Словакия, където се извеждат от експлоатация два блока. Според нея точно това прави страната ни по-силна, "защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави".

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )