КНСБ: Над 80% от автосервизите работят в сивия сектор
22 - 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика у нас, твърдят от синдиката
Публикувана: 9 Dec 2019 | 18:48

През последните 10 години икономиката на сиво намалява, но все още е над 20%. На сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22 - 23 млрд. лв. всяка година.

 

Toва обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на  форум.

 

Заради сивата икономика са възможни и редица изкривявания в обществено-политическия живот. "Ако някой се опитва да купува гласове за изборите, не го прави от партийната субсидия", убеден и синдикалният лидер.

 

За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има сиви обороти.

 

Най-важният показател и индикатор за това как КНСБ се справят с борбата със сивата икономика е индексът "Икономика на светло".

 

Сивата икономика влачи със себе си много ефекти, защото сивото убива лоялната конкуренция, но и сивото убива правата на хората и всичко, което е свързано с техните трудови права, предупреди Пламен Димитров.

 

Над 80% от автосервизната дейност е на сиво, а това води след себе си и редица рискове на водачите и участниците в движението.

 

 

Затова от КНСБ настояват за законодателни промени в Кодекса на труда, Кодекса на социалното осигуряване и Закона за обществените поръчки, с които да се даде правна гаранция за ограничаване, намаляване и напълно премахване на практиките на недекларираната заетост.

 

"Имаме много възможности и нашето законодателство трябва да отговори в подзаконовите си документи", настоя Пламен Димитров и посочи, че в областта на строителството, земеделието и търговията се предлагат поне 20 мерки за промени в борбата със сивата икономика.

 

В заключение от КНСБ настояха още за промени в Наказателния кодекс, с което да се криминализира неплащането на осигурителните вноски.

 

news.bg

Коментари ( 0 )