IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:37 | 21 февруари 2020
Обновен: 21:15 | 21 март 2024

Борисов вини "съсед по месторабота" за испанското разследване

Според премиера това е хибридна атака с подкрепата на Москва

По материала работи: Борис Проданов
Борисов вини "съсед по месторабота" за испанското разследване

Нито имам къща в Барселона, нит имам имот там, нито съм ходил там. Само като кмет преди 15 години. Нямам нищо общо с тези фирми. Така премиерът Бойко Борисов коментира статия на каталунския вестник El Periódico, че полицията и прокуратурата там водят разследване срещу пране на пари, в което е замесен и българският министър председател.

 

„Никой не е ме е търсил да ме пита вярно ли е. Нито полиция, нито прокуратура. Отнасям с се с разбиране към моя съсед по месторабота. Към неговото шествие“, коментира Борисов пред журналисти в Брюксел. Попитан дали визира президента Румен Радев, премиерът каза: „Вие го казахте. Аз имам много съседи“.

 

Според Борисов това е хибридна атака с подкрепата на Москва и като доказателство за това той посочи фактa, че руската агенция ТАСС препубликува статията на El Periódico. „Още тогава отговорих. От 2015 и 2016 г. започна тази атака. Ако имах каквото и да е малко участие, щях да подам оставка“, каза министър-председателят, отговаряйки на журналистически въпрос, дали ще подаде оставка, след като за подобни съмнения е уволнявал членове на своя кабинет.

 

„Защо, когато се боря за най-бедните региони в Северозападна България, когато се боря за още европейски пари, точно сега излезе тази статия? Няма да ме разколебаят, ще строим, ще работим“, каза още Борисов. „Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера, те са много ясни. Още преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излизат по една статия всеки ден и шествието (воденото от президента Румен Радев шествие при почитането на датата на обесването на Васил Левски – бел. ред.) да е пикът и да стане пуч“, обяснява Борисов.

 

„Те си пишат хората (каталунските журналисти – бел. ред.), аз я четох, Севда ми я даде сутринта, пише по кои сигнали и кога са дадени. Като завърши разследването ще го коментирам. Не мисля, че трябва да говоря с премиера на Испания по тема, която само да ми цапа името“, обясни премиерът.

 

На въпрос защо Русия би предприела подобни действия срещу Борисов, след като самият той води балансирана политика, Борисов отговори: „Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите и търсенето с червена бюлетина би могло да е причината. Ние работим много активно по всички проекти, които са значими и за двете страни. Не знам защо се прави, беше подготвено, знаехме го, чакахме го. Пикът трябваше да е в сряда, но не стана, нещо се обърка. Искаха сега да ме разклатят през нощта за преговорите (по многогодишната финансова рамка на европейския бюджет – бел. ред.). Пет години това го слушам“, завърши министър-председателят.

 

източник: economic.bg

 

Коментари

Новини Варна