Работодатели предлагат санкции за лекаря и болния при фалшив болничен
Настояват властта да се вслуша в предложенията на БЛС
Публикувана: 21 Feb 2020 | 12:52

Следващата седмица Асоциацията на организациите на българските работодатели ще постави пред Тристранката отново старото искане за болничните - да отпадне плащането за втория и третия ден на болничните листове.

 

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев преди старта на срещата на браншовите организации на АИКБ в София.

 

Този път мерките са опаковани с нови предложения, а именно - да има и санкции при злоупотреби с болничните. 
 

"Трябва да има и санкции, а не само откраднатото да се върне. Става дума за глоби, административни санкции и за този, който издава болничния лист и за този, който го подтиква за това нарушение", обясни Велев.

 

На въпрос какви да бъдат санкциите, Васил Велев обясни, че тепърва предстои да се обсъжда. 

 

Той добави, че старото предложение за болничните е опаковано с други мерки. "Ние не отстъпваме от него, смятаме, че трябва да се проведе, макар и стъпково", уточни Васил Велев.

 

Той поиска и да има електронизация на процеса - работодателят да научава в деня, в който се издава болничният, а не 3 дни по-късно.

 

"За съжаление голяма част от предложените мерки са отпаднали, затова ние сме внесли допълнителни материали, с който предлагаме на масата позицията, че държавата трябва да спази уговорката, която имаше - за поемане обратно изплащането от НОИ на 2 и 3 ден от болничния", повтори отново Велев. 
 

Той каза, че работодателските организации настояват властта да се вслуша в предложенията на БЛС и службите по трудова медицина, които биха довели до ограничаване на тези кражби.

 

"Това са кражби, които ограбват труда на колегите и които източват фондовете, когато здрави хора в нарушение на закона се сдобиват с листа", категоричен бе председателят на АИКБ. 

 

източник: news.bg

 

Коментари ( 0 )